Oprydning, Rengøring, Sortering

Er din altan et udendørs pulterkammer?

Vores nat på altanen. Det glemmer min datter aldrig. Hun var 4-5 år og nætterne var meget varme i Madrid, hvor vi boede. Heldigvis havde vi to dejlige store altaner og om natten trak vi vores madrasser ud på altanen mod gården.

More...

Det var stjerneklart og vi pludrede bare lidt inden vi faldt i søvn under åben himmel. Nu bor vi i København og har ingen altan. Når jeg så ser alle de altaner som bliver brugt til udendørs pulterkamre, så får jeg virkelig lyst til at give et par Altan-oprydnings-råd og ideer.

Er din altan blevet til et udendørs pulterkammer?

Når altanen flyder med rod er det ikke nemt at forestille sig hvor hyggeligt der kan blive. Men drømmen om grønne planter og en blød stol i solen er slet ikke så langt væk. Så snart man får fjernet rodet og gjort rent kommer inspirationen til indretning og pynt af altanen hurtigt.

Jeg ser mange altaner som fungerer som vinterlager for tomme flasker og generelt rod. Smid det ud og gør rent. Få sorteret i sagerne, og behold kun det du har brug for. Køleskab, kurvestol, standerlampe, legetøj osv. ser jeg blive opbevaret på altaner. Det er tid til at tage Beslutningen, skal det bruges, sælges ellers smid det ud?

Fjern alt fra altanen så der kan gøres ordentligt rent. Tøm krukker og altankasser for planterester og gammel jord. Bruge ikke jordrester fra sidste år da der alligevel ikke er mange næringsstoffer tilbage og fordi der kan være risiko for plantesygdomme i jorden.

Brug en fast børste eller en kost. Fej oppe fra og den ad vægge så alle edderkoppespind og støv bliver fjernet. Børst gelænder og gulv. Husk der bor nogen nedenunder og der skal dit støv og visne blade ikke ende. Gelænder, vinduesrammer, håndtag og måske endda væggene vaskes for fugleklatter og fastgroet snavs. Vinduerne kan passende blive pudset i samme omgang, det bliver en sand nydelse at se igennem dem og ud på den fine altan.

Måske skal der sættes tid af til at friske lidt op med maling af gelænder træolie på havemøblerne. Inden du begynder beplantningen er det en rigtig god ide at vaske kasser og krukker grundigt så der er gennemgang i drænhul så overskydende regnvand kan løbe væk og rødderne kan få luft. Husk underskål så vandet ikke løber ned til underboen, det skete nemlig for mig engang i Madrid og det blev jeg ikke særlig populær af.

Hvilket tema har du nu lyst til på din Altan? En ide kan være at lave en kollage med de farver og stemninger som inspirerer dig. Har du lyst til Provence med lavendel og solsikke, Græsk med tyrkisblå og hvidt eller Svenske blonder og blå striber. Brug dine indsamlede sten og muslinger fra stranden og lav måske et lille urtebed du får glæde af i køkken og mund.

Hvis du er så heldig at have en altan, så håber jeg du bruger den og har lyst til at holde den pæn og ordentlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *